Od utorka poskupljuje većina goriva

Bez autora
Apr 03 2011

Većina goriva bi u utorak ponovo mogla poskupjeti prije svega zbog rasta njihovih cijena na mediteranskom tržištu, ako će naftne kompanije iskoristiti mogućnost maksimalnog povećanja cijena u skladu s važećom formulom za njihov izračun. Naime, izračuni promjena cijena naftnih derivata i tečaja dolara u odnosu na kunu do petka pokazuju da bi većina benzina (eurosuper 95 BS i i eurosuper 100 BS) u utorak, prema kalkulaciji stručnjaka, mogli poskupjeti za desetak lipa, obični dizel oko 12 lipa, plavi dizel oko 15, a loživo ulje oko 17 lipa. Prema podacima do petka, nepromijenjene bi mogle ostati samo cijene benzina eurosuper 98 BS i najprodavanijega dizelskoga goriva - eurodizela BS. To poskupljenje bi bilo i veće jer su cijene benzina čije se poskupljenje očekuje na mediteranskom tržištu u protekla dva tjedna porasle oko 3,5 posto, a dizela i loživog ulja oko dva posto, ali će ga ublažiti činjenica da je u tom razdoblju tečaj dolara, valute kojom se tradicionalno trguje naftom i njezinim prerađevinama, oslabio oko 1,8 posto, napominju stručnjaci.

Od utorka poskupljuje većina gorivaVećina goriva bi u utorak ponovo mogla poskupjeti prije svega zbog rasta njihovih cijena na mediteranskom tržištu, ako će naftne kompanije iskoristiti mogućnost maksimalnog povećanja cijena u skladu s važećom formulom za njihov izračun.

Naime, izračuni promjena cijena naftnih derivata i tečaja dolara u odnosu na kunu do petka pokazuju da bi većina benzina (eurosuper 95 BS i i eurosuper 100 BS) u utorak, prema kalkulaciji stručnjaka, mogli poskupjeti za desetak lipa, obični dizel oko 12 lipa, plavi dizel oko 15, a loživo ulje oko 17 lipa.

Prema podacima do petka, nepromijenjene bi mogle ostati samo cijene benzina eurosuper 98 BS i najprodavanijega dizelskoga goriva - eurodizela BS. To poskupljenje bi bilo i veće jer su cijene benzina čije se poskupljenje očekuje na mediteranskom tržištu u protekla dva tjedna porasle oko 3,5 posto, a dizela i loživog ulja oko dva posto, ali će ga ublažiti činjenica da je u tom razdoblju tečaj dolara, valute kojom se tradicionalno trguje naftom i njezinim prerađevinama, oslabio oko 1,8 posto, napominju stručnjaci.

Oni, međutim, napominju da bi takve mogle biti najviše dopuštene maloprodajne cijene goriva koje će u ponedjeljak, ako do tada ne bude neočekivanih promjena, izračunati Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, ali naftne kompanije samostalno odlučuju hoće li svoje cijene povećati do dopuštenog maksimuma ili će možda za sva ili samo neka goriva poskupljenje malo ublažiti. Prema mišljenju nekih stručnjaka upitno je, na primjer, hoće li zbog prosvjeda seljaka i ribara Ina povećati cijenu plavog dizela za očekivanih petnaestak lipa ili će ublažiti poskupljenje, a možda od njega i potpuno odustati. U svakom slučaju, koliko bi se u utorak mogle promijeniti cijene goriva vidjet će se, kako je izjavio ministar gospodarstva Đuro Popijač, u ponedjeljak, kada će se raditi zadnje kalkulacije.

Osim toga, treba imati u vidu da će početkom ovog tjedna početi i primjena novog pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Vozače će donekle umiriti izjava ministra Popijača »kako je konkurencija u distribuciji naftnih derivata tolika da si nitko neće dopustiti neuobičajeno ili nekonkurentno povećanje cijena«.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik